Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák sastao se sa novim šefom Policijske misije EU Fellerom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i policijski komesar Stefan Feller održali su danas prvi zvanični sastanak od kada je komesar Feller preuzeo dužnost šefa Policijske misije Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini 1. novembra ove godine.

 


Zakoni o reformi policije omogućili su BiH da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ovaj paket reformi sada mora biti implementiran, zaključili su Miroslav Lajčák i komesar Stefan Feller na današnjem sastanku.


 


Tokom sastanka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i šef EUPM-a naglasili su da će nastaviti blisku koordinaciju između OHR-a/Ureda specijalnog predstavnika EU i EUPM-a.


 


Izgradnja kapaciteta, usklađivanje zakona o policiji i organizacija na svim nivoima te uspostavljanje tijela za demokratski nadzor i dalje će biti prioriteti OHR-a/Ureda specijalnog predstavnika EU i EUPM-a.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák i šef misije EUPM-a Feller osudili su incident koji se tokom vikenda desio u Derventi. Nasilje, a naročito nasilje usmjereno protiv povratnika, zaslužuje svaku osudu. Pozdravljajući jučerašnje izjave ministra unutrašnjih poslova RS-a, Stanislava Čađe, Lajčák i Feller su se složili da nadležni organi vlasti moraju djelovati brzo i osigurati da počinioci budu privedeni pred lice pravde.


 

Europa.ba