Lajčák: «Saradnja sa Haškim tribunalom ostaje ključni prioritet»


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostaje ključni prioritet, potvrdio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák prilikom sastanka sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Haškog tribunala, održanim jučer u Sarajevu.


«Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije će nastaviti da pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju», rekao je Lajčák.


Hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu ostaju primarni cilj međunarodne i lokalne koalicije koju koordinira visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije obavijestio je glavnog tužioca o razvoju situacije u vezi sa potragom za Radovanom Stankovićem koji je prije više od godinu dana pobjegao iz zatvora u Foči. Stanković je iz Haga prebačen u Bosnu i Hercegovinu kako bi mu se sudilo u BiH, a osuđen je za silovanje, mučenje i porobljavanje.


Napominjući da je Sud Bosne i Hercegovine optužio deset čuvara iz zatvora u Foči povezanih sa Stankovićevim bijegom, Lajčák i Brammertz su izrazili svoju zabrinutost zbog toga što u ovom slučaju ranije nisu poduzete odgovarajuće aktivnosti. «Njegov bijeg predstavlja poniženje za organe vlasti Republike Srpske», rekao je Lajčák.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je ukratko opisao napredak ostvaren u pogledu izrade Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina BiH, napominjući da je «postignut značajan napredak».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je istakao kako očekuje da će organi vlasti Bosne i Hercegovine prezentirati kratak prikaz funkcionalne Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina na sjednici Vijeća za implementaciju mira koja se sljedeće sedmice održava u Briselu. Ova strategija bi trebala biti usvojena do kraja godine. Strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina BiH je jedan od pet ciljeva koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo u februaru ove godine.


Lajčák i Brammertz su pozvali na poboljšanje saradnje između zemalja u regionu u oblasti borbe protiv teških krivičnih djela. Činjenica da pojedinci optuženi za teška krivična djela, uključujući i ratne zločine, mogu izbjeći pravdu zbog neadekvatnosti zakonskih rješenja predstavlja izrugivanje pravdi i nadležni državni organi moraju rješavati ovo pitanje, podvukao je Lajčák.

Europa.ba