Lajčák održao prvi sastanak sa budućim komandantom snaga EUFOR-a


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas sa generalmajorom Stefanom Castagnottom koji treba da preuzme funkciju komandanta snaga EUFOR-a.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obavijestio je budućeg komandanta EUFOR-a o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji konstatirajući obnovljeni međunarodni interes za BiH koji dolazi sa najviših nivoa.


 


”BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ima status intenziviranog dijaloga u okviru procesa Partnerstvo za mir, ali nedovoljan napredak u provedbi reformi naglašava činjenicu da naš posao ovdje još uvijek nije završen”, izjavio je Lajčák.


 


Opisujući sporazum od 8. novembra kao ohrabrujući znak, Lajčák je istaknuo da će dogovorene reforme ojačati državu i ukazao na spremnost zemlje da odgovori na izazove procesa integracije u EU. “Parlament sada mora donijeti konkretne zakone koji će imati podršku većine parlamentaraca.”


 


Pozdravljajući odluku ministara vanjskih poslova EU da zadrže misiju EUFORa te naknadnu odluku UNa o produženju mandata EUFORa, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU okarakterizirao je općenito prisustvo EU u zemlji kaodokaz opredijeljenosti EU da istraje i ostane u Bosni i Hercegovini.”



 


Generalmajor Stefano Castagnotto će preuzeti dužnost komandanta EUFOR-a nakon promjene komande 4. decembra. U okviru svog mandata, EUFOR će nastaviti davati doprinos sigurnom i stabilnom okruženju u BiH u skladu sa Aneksom 1A i Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Europa.ba