Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU poziva opoziciju na vođenje odgovorne politike

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, danas se susreo u Sarajevu sa predsjednikom SDPa Zlatkom Lagumdžijom.

 


“Reforme koje su potrebne za proces integracije u EU treba da bude izolovane od svakodnevne političke borbe za vlast”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Lajčák je naglasio da u svim zemljama u kojima je proces pristupanja  Evropskoj uniji bio uspješan, vladajuće i opozicione stranke su se složile da je integracija u EU državni prioritet i sarađivale su u tome kako bi zemlja krenula naprijed.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je opisao “regata pristup” integraciji u EU. “To je zdrava konkurencija između zemalja u regionu, ali ni jedna zemlja ne bi trebala da trpi zbog unutrašnjeg političkog inata u pogledu pitanja za koja se zna da su od državnog značaja. Činjenica da neka stranka nije u vlasti ne znači da nema nikakvu odgovornost, ako nikom drugom onda barem onima koji su izašli na izbore i njima dali svoj glas”, rekao je on.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je predsjednika SDP-a da prizna podršku koju su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU dali zajedničkoj izjavi iz Pruda od 8. novembra. U vezi s tom izjavom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio nadu da će SDP pažljivo razmotriti zakone koji dođu u Parlament na osnovu dogovorenog, u skladu sa principima izgradnje države koje zastupa ova stranka.


 

Europa.ba