Bosna i Hercegovina ne smije dozvoliti da u 2009. godini propusti priliku

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák  danas se sastao sa Osmanom Topčagićem, trenutnim direktorom Direkcije za evropske integracije i ambasadorom kojeg je BiH imenovala pri EU, kako bi razgovarali o prioritetima i izazovima s kojima će se Bosna i Hercegovina suočiti u kontekstu procesa evropske integracije. Saglasili su se da će 2009. godina biti ključna u smislu ispunjavanja preostalih obaveza, ukoliko BiH želi brže napredovati ka Evropskoj uniji i osigurati ukidanje viznog režima za svoje građane. U suprotnom, Bosna i Hercegovina neće više biti dio grupe zemalja regiona koje pitanja integracije u Evropsku uniju tretiraju kao istinske i ozbiljne prioritete.


U vezi sa činjenicom da nakon imenovanja gospodina Topčagića na poziciju novog bosanskohercegovačkog ambasadora pri Evropskoj uniji, u junu prošle godine, Vijeće ministara BiH još uvijek nije pokrenulo proceduru za pronalaženje njegove zamjene na funkciji direktora Direkcije za evropske integracije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák je izjavio da se ovakvo stanje stvari ne može tolerirati i da se taj propust odmah mora ispraviti. «Još je neprihvatljivije da zemlja, koja je s pravom definirala uspostavljanje bliskih odnosa s EU kao jedan od svojih strateških ciljeva, nije u mogućnosti da imenuje direktora za evropske integracije i ima svog ambasadora pri EU. Na prvom sastanku s predsjedavajućim Špirićem ću insistirati da on odmah riješi ovo pitanje u skladu sa Zakonom o državnoj službi kako bi se popunilo ovo upražnjeno mjesto.»


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák je čestitao gospodinu Topčagiću na efikasnom rukovođenju Direkcijom za evropske integracije i očekuje, u svom svojstvu specijalnog predstavnika EU, da će s gospodinom Topčagićem i dalje ostvarivati blisku saradnju za vrijeme njegove misije u Briselu. 


 

Europa.ba