Lajčák i Solana upozorili na posljedice usporavanja reformi potrebnih za integraciju u EU za BiH

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, susreo se danas u Briselu sa Javierom Solanom, visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te razmotrili oblasti u kojima Bosna i Hercegovina mora da ostvari hitan napredak.


 


Lajčák i Solana su iskazali zabrinutost zbog političke stagnacije koja je očigledna u Bosni i Hercegovini tokom nekoliko posljednjih mjeseci. «Bosna i Hercegovina će još više zaostati za svojim susjedima i svi njeni građani će biti gubitnici ukoliko politički lideri ne prevaziđu međusobne razlike i postignu kompromisna rješenja.» upozorio je Lajčák.


 


Solana je uputio poruku da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete te da EU očekuje da taj fokus bude vidljiv u radu Vijeća ministara, vlasti i parlamenta.


 


Tokom posjete Briselu, ambasador Lajčák je također učestvovao na konferenciji koja je okupila svih  jedanaest specijalnih predstavnika EU koje je imenovalo Vijeće Evropske unije u različitim regionima svijeta.     


 

Europa.ba