OHR/EUSR u potpunosti podržava rad Haškog tribunala

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, zagarantovao je kontinuiranu podršku OHR-a u osiguranju pune saradnje organa vlasti u BiH sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tokom susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom danas u Sarajevu.

Tokom njihovog prvog susreta od kada je preuzeo ovu dužnost, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko rekao je glavnom tužiocu Brammertzu sljedeće: «Puna saradnja BiH sa Haškim tribunalom predstavlja prioritet za ovaj ured.» «Spreman sam da upotrijebim ovlasti koje su mi dodijeljene ukoliko to bude potrebno», izjavio je.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da su zločine počinili pojedinci i ti pojedinci moraju snositi odgovornost. Predaja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu predstavlja prioritet. Saradnja među agencijama usmjerena na razbijanje mreža njihovih pomagača mora biti nastavljena.


Visoki predstavnik i glavni tužilac su konstatirali da je Vijeće ministara BiH usvojilo Državnu strategiju za rješavanje slučajeva ratnih zločina u decembru mjesecu prošle godine. Uzimajući u obzir broj predmeta koji se trebaju procesuirati u Bosni i Hercegovini «snažna strategija je davno prije trebala biti usvojena», izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Visoki predstavnik je naglasio da bi produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH, kako bi isti mogli nastaviti da rade na slučajevima ratnih zločina visokog profila, uvelike unaprijedilo povjerenje javnosti te uvjerilo međunarodnu zajednicu da se provodi pravda po pitanju ratnih zločina u BiH.


Visoki predstavnik i glavni tužilac su se složili da je ozbiljan problem to što je Radovan Stanković, koji je osuđen za vođenje zatočeničkog centra u Foči u kojem su zatočenice bile silovane, i dalje na slobodi dvije godine nakon bjekstva iz zatvora. Do sada nijedna osoba nije odgovarala za njegovo bjekstvo.


Radovan Stanković je prijetio tužiocima u BiH i sudijama iz Srbije. «Sutra ću posjetiti Beograd zbog niza sastanaka na visokom nivou, te ću spomenuti potrebu za uspostavljanjem mehanizama koji će onemogućiti da granice u regionu pružaju utočište ratnim zločincima», izjavio je Inzko danas.

Europa.ba