Visoki prestavnik i specijalni predstavnik EU u Beogradu sa zvaničnicima Srbije

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, danas je boravio u posjeti Beogradu, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Srbije, Mirkom Cvetkovićem te ministrom vanjskih poslova, Vukom Jeremićem, i zamjenikom predsjednika Vlade zaduženim za evropske integracije, Božidarom Đelićem.


 


Srbijanski zvaničnici su istakli da Republika Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Inzko je sa njima razgovarao o cjelokupnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasivši da vidi Srbiju kao partnera koji može doprinijeti pozitivnom razvoju događaja u BiH, Inzko je dodao: “Srbija i BiH dijele isti cilj, a to je pridruživanje Evropskoj uniji. Regionalna saradnja i stabilnost su prioritet procesa evropskih integracija. Napredak Bosne i Hercegovine pospiješio bi i regionalnu stabilnost te ubrzao njen put ka EU, a Srbija u tom procesu može imati važnu ulogu.”


 


Valentin Inzko i srbijanski zvaničnici su se složili da ekonomska saradnja između dvije zemlje može i treba biti ojačana, te da intenzivirana ekonomska saradnja dobija na važnosti u okolnostima globalne recesije. “Regionalna saradnja je jedan od ključnih prioriteta evropskih integracija. Evropska unija je zasnovana na konstruktivnoj saradnji između država, stoga smatram da Sarajevo i Beograd moraju intenzivirati dijalog i saradnju”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

Europa.ba