Odvojiti program pristupa u EU od svakodnevne politike

Bosna i Hercegovina može više od pukog preživljavanja i opstanka: ona može uspjeti i prosperirati, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na zajedničkoj sjednici Parlamenta BiH.

Inzko je rekao da je uspješno donošenje amandmana za Brčko na Ustav BiH u martu pokazalo “sposobnosti ovog Parlamenta da postigne istinske i pozitivne promjene” te da se ovo postignuće “stalno mora ponavljati”.


“Mi moramo odvojiti program pristupa u EU od svakodnevne politike”, rekao je Inzko, sugeriravši izmjenu poslovnika o radu u cilju ubrzavanja razmatranja zakona koji se odnose na EU i formaliziranja koordinacije između državnih i entitetskih komisija za evropsku integraciju.


Ambasador Inzko je naglasio da je Parlament BiH u prošloj godini donio jedva 16 novih zakona , a samo sedam od njih je bilo u vezi sa Evropskim partnerstvom.


“Radiću zajedno s vama na jačanju koraka koji vode ka euro-atlanskim integracijama, a koji već uživaju veliki politički i opšti konsenzus”, dodao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. To znači da moramo gurnuti u stranu distrakcije koje su u posljednje vrijeme zaustavile napredak. Kao izabrani zvaničnici imate obavezu da izgradite konsenzus koji će ovu zemlju odvesti tamo gdje njeni građani žele – u Evropu.”


Ambasador Inzko je naglasio da građani BiH još uvijek moraju da podnose zahtjev za izdavanje viza kada žele putovati u evropske zemlje, između ostalog i zbog toga što je šest zakona čije donošenje je tražila EU, kao dio procesa ublažavanja viznog režima, odbačeno u Parlamentu.


Naglasivši da “niko nije iznad zakona, i niko nije izuzetak”, ambasador Inzko je rekao “uzimajući u obzir trenutnu atmosferu, u narednom periodu potrebno je zadržati međunarodno prisustvo u pravosudnom sistemu u BiH.”


Pozvao je Parlament da usvoji nacrt Strategije za implementaciju Aneksa VII, koja se, kako je rekao, bavi potrebama više od 100.000 građana koji su još uvijek raseljeni. On je rekao da će se oduprijeti svakom pokušaju ponovne politizacije državne službe i urgirao je da parlament implementira sopstveni zakon o elektro-energetskom sektoru kako bi se osiguralo da ova zemlja ostvari odgovarajuće ekonomske koristi.


Ambasador Inzko je rekao da “teško i rašireno siromaštvo” zahtijeva koordiniran odgovor, koji treba da uključuje “budžete kojima se ne favorizuje privilegovana manjina na račun svih drugih”, i upozorio je na iskušenje protekcionizma, koji, kako je rekao “dugoročno dovodi do manje robe, slabijeg izbora i viših cijena”


Primarni cilj mora biti efikasna i reprezentativna vlada koja može početi pomagati u tome da se podigne životni standard.


Ambasador Inzko je rekao da cijela međunarodna zajednica dijeli jedinstveno stanovište: a to je da “postoji samo jedan voz koji će građane i konstitutive narode ove zemlje dovesti u Evropsku uniju i NATO, a to je suverena i jedinstvena Bosna i Hercegovina.”

Europa.ba