Inzko: Novo političko razmišljanje u BiH

Bosni i Hercegovini je potrebno novo političko razmišljanje koje će joj omogućiti da na najbolji način iskoristi prilike koje se nude u cijelom regionu, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko. 


«Jasno je da sada postoji nova politička i ekonomska realnost na Zapadnom Balkanu», rekao je Inzko na sesiji Kruga 99 u Sarajevu. «Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina pronađe modus vivendi koji će ovoj zemlji omogućiti da tu realnost iskoristi». 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naveo iskustvo Singapura i Irske, rekavši da Singapur nema prirodnih resursa a Irska je udaljenija od svojih izvoznih tržišta nego što je Bosna i Hercegovina od svojih. Obje zemlje su uspjele da prihvate različite težnje različitih zajednica i uprkos tome su postigle prosperitet.


«Oni su shvatili da jačanjem administrativne efikasnosti, privlačenjem investicija i stvaranjem novih radnih mjesta mogu stvoriti bolje prilike za političke dogovore. Bosna i Hercegovina ima geografski položaj i resurse koji mogu njenu ekonomiju učiniti izuzetno konkurentnom. Ono što još nema je politička i administrativna kultura koja je sposobna da to iskoristi. Vrijeme je da se oslobodi ogromni potencijal koji ova zemlja ima!»


Inzko je ponovio svoj poziv da se program evropske integracije odvoji od dnevnopolitičkog manevrisanja. «Moramo se fokusirati na to da postignemo saglasnost oko ključnih zakona kojima će se realizirati koristi od tješnje integracije u EU», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Moramo prestati sa praksom da ove zakone držimo taocima viših političkih strategija». 


Inzko je ponovo pozvao Parlament BiH da ubrza razmatranje zakona koji se tiču evropskih integracija, te da unaprijedi koordinaciju između između državnog i entitetskih parlamentarnih komisija za evropske integracije.


«To je prvenstveno pitanje upravljanja parlamentarnim radom» rekao je Inzko. «Drugim riječima, pitanje iznalaženja efikasnijeg načina da se osigura temeljita i konstruktivna diskusija o zakonima i brzo donošenje zakona koji su potrebni ovoj zemlji».


«Pozivam da se postigne konsenzus jer konsenzus donosi rezultate», dodao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «On je  postignut u društvima koja su se suočila sa jednako velikim problemima kao što su problemi s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Pozivam na zdrav razum jer će građani Bosne i Hercegovine imati više koristi od zdravog razuma nego od retorike podjela. Zdrav razum nalaže da se pronađu potrebna rješenja kako bi poslanici i delegati u Parlamentu deteljno i u što kraćem roku razmotrili zakone koji se odnose na evropske integracije».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je zaključio izlaganje navodeći da većina građana vjeruje u činjenje onoga što je ispravno. “To je stvarna većina u Bosni i Hercegovini – ne etnička većina, nego većina onih koji žele da žive u slobodnoj i prosperitetnoj zemlji koja je dio Evropske unije. Ja sam na strani većine, i uvjeren sam da će većina prevagnuti».

Europa.ba