Varga: BiH se treba konsultovati sa prijateljima u Evropi prije podnošenja kandidature za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina bi trebala da se konsultuje sa prijateljima u Evropi oko podnošenja zahtjeva za sticanje kandidatskog statusa za pristupanje Evropskoj uniji, nakon što su takav zahtjev nedavno podnijele Crna Gora i Albanija, rekao je mađarski ambasador u BiH Imre Varga i upozorio da bi BiH mogla ostati izvan paketa balkanskih zemalja kojima bi vizna ograničenja mogla biti ukinuta do kraja godine.


 


U intervjuu za internet stranicu www.reci.ba, ambasador Varga je također istakao da Evropska komisija nije zadovoljna dosadašnjim učinkom bosanskohercegovačkih vlasti na ispunjavanju uslova iz Mape puta za ukidanje viza. „BiH je u tom pogledu posljednja u regionu i potrebno je da se u institucijama države, prije svega u Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara, neophodne reforme što prije provedu“, upozorio je Varga.


 


Govoreći o tranziciji OHR-a u EUSR, mađarski ambasador je podsjetio da se Savjet ministara EU nedavno založio za zatvaranje OHR-a tokom ove godine ukoliko budu ispunjeni svi preduslovi. „Mi mislimo da to nije nemoguća misija, jer je većina tih obaveza već završena. Četiri od pet ciljeva su djelomično ili potpuno izvršeni, to je priznato i od strane EU, a od dva uslova jedan je takođe izvršen“, rekao je Varga. Ostvarivanje svih preostalih pretpostavki bi označio prelazak iz OHR u vrlo jak, stručan i aktivan Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.


 


Zalažući se za veću zastupljenost ekonomskih tema u BiH, ambasador Varga je ukazao na štetnost aktuelne diskusije o derogiranju Sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru CEFTA-e. „Bosna i Hercegovina je pred velikim izazovom i velikim ispitom, jer ako želi da bude uspješna i uvažena, makar i u takvom poslovnom krugu koji je višestruko manji i ekonomski slabiji od Evropske unije, onda se mora prilagođavati, mora sarađivati i mora se modernizovati“, zaključio je Imre Varga.


 


Kompletan intervju sa mađarskim ambasadorom možete pročitati na www.reci.ba.

Europa.ba