“Parlament za Evropu” Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije i poljoprivredna politika u BiH

Sedma sjednica “Parlamenta za Evropu” će se fokusirati na Zajedničku poljoprivrednu politiku EU (CAP) sa posebnim naglaskom na trenutnu situaciju u ovom važnom sektoru, kao i na razmatranje poljoprivredne politike u Bosni i Hercegovini (BiH). Domaćin sjednice, koja će se održati 5. juna, je Narodna skupština Republike Mađarske, a bit će održana u zgradi Narodne skupštine Republike Mađarske u Budimpešti.

Trideset parlamentaraca iz državnih i entitetskih skupština i Skupštine Distrikta Brčko, koji učestvuju u projektu Parlamenta za Evropu u BiH u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU, imat će mogućnost da prošire svoja znanja o CAP-u i čuju prezentacije koje će izložiti
dr. Ferenc Nyujtó i gospodin László Vajda iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Vlade Republike Mađarske, gospodin István Jakab, potpredsjedavajući Komisije za poljoprivredu i član Narodne skupštine Republike Mađarske, te gospodin Valér Palkovits, koordinator EU iz Ministarstva vanjskih poslova Vlade Republike Mađarske.

Ova posjeta Mađarskoj će bosanskohercegovačkim parlamentarcima dati mogućnost da razmjene stavove sa svojim mađarskim sugovornicima i  da nauče iz njihovih iskustava i najbolje prakse u procesu pristupanja, kao i da ispitaju obim do kojeg BiH može usvojiti i primijeniti najbolje prakse EU u sektoru poljoprivrede. Ovo je od najvećeg značaja i važnosti za BiH i kao takvo je navedeno u dokumentu Evropskog partnerstva kojim se od BiH traži da, između ostalog
, u kratkom vremenskom periodu usvoji Zakon o poljoprivredi, hrani i ruralnom razvoju i osigura odgovarajući pravni okvir za harmoniziranu primjenu politike poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja, radi u smjeru osnivanja Ministarstva poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja na državnom nivou  te osigura usvajanje zakonskih propisa koji su podudarni sa evropskim standardima u sektorima sigurnosti hrane i veterinarstva i fitosanitarnom sektoru.
 
Za zemlju koja se nalazi u procesu pridruživanja je važno da shvati, što je prije moguće, glavne odlike ovog sektora politike, imajući na umu značaj poljoprivrede za razvoj BiH kao i činjenicu da Evropska unija danas ima moderan, konkurentan sektor agrara koji zauzima vodeću poziciju na svjetskim tržištima i kao glavni izvoznik i kao najveći svjetski uvoznik hrane, uglavnom iz zemalja u razvoju. EU posjeduje održiv, efikasan sektor poljoprivrede koji koristi čiste metode proizvodnje, sigurne za okoliš, čime se obezbjeđuju kvalitetni proizvodi koji odgovaraju zahtjevima potrošača.

Europa.ba