Sastanak Inzko – Kohout: Efikasna država ključ za članstvo u EU

Nezavisno pravosuđe i efikasna državna uprava, uz puno poštivanje ustavnih nadležnosti državnog i drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, ključne su pretpostavke za brži napredak zemlje ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, naglašeno je tokom današnjeg sastanka visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Evropske unije,  češkim ministrom inostranih poslova Janom Kohoutom, u Pragu. Inzko je zahvalio ministru Kohoutu za podršku koju je češko predsjedništvo EU pružilo Uredu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.


 


Inzko je izvijestio češko predsjedništvo EU o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napretku zemlje u ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa Evropskom unijom. “Pozitivno je što je Vijeće ministara usaglasilo set zakona bitnih za liberalizaciju viznog režima i očekujem od Parlamenta BiH da te zakone usvoji u što bržem roku“, rekao je Inzko.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da trenutna situacija u zemlji zahtijeva pojačani angažman Evropske unije i šire međunarodne zajednice, kako bi potakle vlasti na svim nivoima u BiH da se jače angažiraju na ispunjavanju obaveza iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


 


Također je podsjetio da do tranzicije OHRa u EUSR može doći samo onda kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira.  U ovom trenutku, naši napori moraju biti fokusirani na rješavanje pitanja državne imovine te okončanje pitanja vojne imovine. Zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sastat će se krajem juna i do tada očekuju konkretan napredak u vezi sa ovim pitanjima. S tim u vezi od velike je pomoći činjenica da su za vrijeme svoga predsjedavanja EU i bivši i sadašnji češki ministar vanjskih poslova stavili Bosnu i Hercegovinu među prioritete EU”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


Danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko putuje u Štokholm, gdje će se sastati sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom. Švedska će krajem ovog mjeseca preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom. HR/EUSR Inzko će u Štokholmu učestvovati u konferenciji o budućem angažmanu EU u Bosni i Hercegovini, koju organizira švedsko ministarstvo vanjskih poslova.

Europa.ba