Susret predstavnika NVO iz BiH sa Doris Pack


Brisel, 23. juni – Članica Evropskog parlamenta Doris Pack razgovarala je o procesu integracija Bosne i Hercegovine u EU sa delegacijom nevladinih organizacija iz zemlje. Predstavnici nevladinih organizacija (NVO) koje okupljaju mlade “Proni” iz Brčkog, “Pod istim suncem” iz Jablanice, “Centar” iz Mrkonjić Grada, “Vijeće mladih” iz Konjica i “Europlus” iz Doboja iznijeli su svoja očekivanja i zabrinutosti vezano za napredak zemlje ka Evropskoj uniji.


 


Predstavnici NVO prezentirali su ključne preporuke koje su rezultat opsežnih javnih rasprava održanih u BiH tokom proljeća ove godine u partnerstvu sa drugim NVO iz BiH, pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH i češkog predsjedništva EU. “Pozivamo naše vlasti da uzmu u obzir potrebe građana i da ubrzaju aktivnosti na ispunjenju uslova za članstvo u EU”, izjavio je Jasmin Jašarević, predstavnik NVO-a “Proni”. U preporukama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te iz Evropskog partnerstva težište je stavljeno na oblasti obrazovanja, zapošljavanja, liberalizacije viznog režima, statistike, socijalne integrisanosti, okoliša, električne energije i poljoprivrede.  


 


Doris Pack je izrazila pohvale nevladinim organizacijama zbog njihovog ključnog angažmana u promovisanju evropskog puta BiH, te je u potpunosti podržala potrebu za bržim napretkom u tim oblastima. Prošle sedmice iste preporuke su prezentirane predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, kao i široj javnosti. “Političke stranke u BiH na opštim izborima naredne godine težište moraju staviti na pitanja koja se tiču EU”, izjavila je Doris Pack. “To je od ključnog značaja ako zemlja želi ubrzati svoj evropski put”. Nevladine organizacije su izrazile interes za nastavak nadgledanja rezultata rada vlasti u BiH na realizaciji programa koji se tiču EU. 


Europa.ba