Politički dijalog se mora ojačati

U Bosni i Hercegovini nema zamjene za kompromis. Jačanjem dijaloga, politički lideri Bosne i Hercegovine mogli bi imati platformu za napredak, juče je izjavio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, na sastanku sa ministricom Velike Britanije za Evropu, baronicom Glenys Kinnock, i visokim zvaničnicima Velike Britanije.

Evropska unija obavlja pripreme za ojačano prisustvo u BiH, a istovremeno bosanskohercegovačke vlasti se moraju ponovo efikasnije angažirati na ispunjavanju obaveza koje preduzimaju u okviru Evropskog partnerstva, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da bi došli do faze utvrđivanja Akcionog plana za članstvo, što bi u odgovarajuće vrijeme vodilo ka članstvu u NATO savezu. „Da bi ovi ciljevi bili ispunjeni, potreban je širi proces političkog dijaloga. Juče su neki političari BiH pokazali potrebnu političku odgovornost tako što su učestvovali na sastanku političkih lidera. Treba ih pohvaliti za konstruktivno ponašanje“, rekao je Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je važnost liberalizacije viznog sistema za BiH. „Neispunjavanje prioriteta za liberalizaciju viznog režima mora poslužiti kao alarm“, rekao je Inzko. „Mi nemamo vremena da igramo igru traženja krivca, vrijeme je da se počne raditi i prestane sa neproduktivnim debatama kako bi se mogli ispuniti uslovi za liberalizaciju viznog režima“.

Europa.ba