Inzko zahvalio Japanu na velikodušnoj podršci BiH

Tokom današnjeg sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Ken-ichirom Sasaeom i generalnim direktorom za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova Yasuakiem Tanizakijem u Tokiju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je zahvalio Japanu na njegovoj snažnoj političkoj i velikodušnoj finansijskoj podršci OHR-u i Bosni i Hercegovini u proteklim godinama.


 


Japan obezbjeđuje 10% godišnjeg budžeta OHR-a, što ga čini jednim od njegovih najvećih financijera. Istovremeno pruža ključnu političku podršku i vrijedan doprinos Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira. Kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Japan trenutno raspolaže i dodatnim političkim instrumentima i uticajem u rješavanju pitanja od svjetskog značaja.


 


Japan je također jedan od najvećih bilateralnih donatora u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine, kako kroz grantova i programe pomoći zajednicama, tako i kroz tehničku pomoć u oblastima izgradnje puteva, javnog prevoza, deminiranja, škola i studija izvodljivosti.


 


Tokom razgovora sa visokim japanskim zvaničnicima, visoki predstavnik je ponovio da je  potrebno ispuniti dva uslova i pet ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira kako bi moglo doći do tranzicije OHR-a.


 


«Što se tiče pitanja državne imovine, očekujem da eksperti koje angažuje OHR započnu sa verifikacijom i prikupljanjem podataka u zemljišno-knjižnim uredima u septembru. Rezultat ovog tehničkog dijela posla će biti osnova za politički sporazum kojim bi se izvršila raspodjela utvrđene državne imovine», objasnio je Inzko.


 


Inzko je također insistirao na potrebi da BiH sustigne ostale zemlje u regiji kada je riječ o uvjetima za ukidanje viza. «Na žalost, Bosna i Hercegovina sada zaostaje za svojim susjedima u procesu integracije u EU.»


 


Govoreći o ustavnoj reformi, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera da naprave funkcionalnije strukture i povećaju kapacitete BiH koji su neophodni za izazove integracije u EU. «Ovo prvenstveno  podrazumijeva kapacitete za provođenja pravila na cijeloj teritoriji zemlje kao i sposobnost da se govori jednim glasom u međunarodnim poslovima. Ustavna reforma također treba da se pozabavi pitanjima ljudskih prava kako bi se svim građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da se ravnopravno kandiduju za sve funkcije. U tome su neki građani sada spriječeni, jer ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda.»


 


Ističući odlične odnose svog ureda sa Tokijom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pohvalio je saradnju sa japanskom ambasadom i ambasadorom u Sarajevu i japanskim ambasadorom u Vijeću sigurnosti UN-a.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorit će 28. augusta u Japanskom institutu za međunarodne poslove o trenutnim teškoćama, izazovima i mogućnostima u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba