HR/EUSR Inzko sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije, Valentin Inzko, danas se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Jandrokovićem. HR/EUSR Inzko je hrvatskog ministra informirao o trenutačnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini a razmijenjena su i mišljena o situaciji u regiji te procesu europskih integracija.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko kazao je kako hrvatska iskustva u procesu približavanja NATO-u i Europskoj uniji mogu biti od koristi ostalim zemljama u regionu koje dijele iste ambicije i te istakao da izuzetno cijeni doprinos koji Hrvatska daje regionalnoj stabilnosti.


 


„Budućnost cijele regije je u Europskoj uniji i ja se nadam da će BiH znati iskoristiti pozitivna iskustva Hrvatske na tom putu. BiH mora poduzeti konkretne korake  i ispuniti mjere koje uslovljavaju njeno približavanje Evropskoj uniji.“- kazao je HR/EUSR Inzko.


 


Inzko je zahvalio ministru Jandrokoviću na konstantnoj potpori koju Hrvatska pruža BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO-u, naglasivši da je upravo u tome bit regionalne suradnje kao jednog od ključnih preduvjeta europskih integracija.


 


Na današnjem sastanku visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Valentina Inzka sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova, Gordanom Jandrokovićem bilo je riječi i o regionalnoj privrednoj suradnji kroz sporazum o CEFTA-i kao o procesu ustavne reforme u BiH, kao jednom od prioriteta. Sugovornici su se složili da se to pitanje može riješiti putem konsenzusa koji će rezultirati funkcionalnijom BiH.

Europa.ba