Budimpešta: Inzko se sastao sa mađarskim ministrom vanjskih poslova i govorio na konferenciji o BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se sastao sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Péterom Balázsom i obavijestio ga o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na naredne korake koje BiH treba učiniti u procesu evroatlantskih integracija.


“Bosna i Hercegovina ima evropsku budućnost. Nadam se da će političari u ovoj zemlji naći političke volje da preduzmu korake koji su potrebni BiH da bi postigla daljnji napredak prema EU. Sada smo na pravom putu u procesu liberalizacije viznog režima, ali posao još nije završen. Bosanskohercegovački političari moraju nastaviti ove aktivnosti da bi ispunili uvjete EU koji vode ka bezviznom režimu naredne godine”, rekao je Inzko.


Govoreći danas na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti, Inzko je rekao da se riječ “prosperitet” rijetko kad pojavljuje u političkim razgovorima u Bosni i Hercegovini. Razlog treba tražiti u činjenici što se “energija, fokus i resursi koje treba posvetiti donošenju prosperiteta troše na druge stvari.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da “potišteni bosanskohercegovački građani nipošto ne mogu čekati prosperitet. To je nešto čime se možemo i moramo pozabaviti u isto vrijeme dok se bavimo političkim pitanjima”, te dodao da BiH “može učiti na iskustvu zemalja koje su već prošle kroz tranziciju ka tržišnoj demokratiji i članstvu u EU”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao da su umorni građani BiH još uvijek lišeni prosperiteta u kome uživaju zemlje u Evropskoj uniji. “Suočeni sa takvom situacijom”, rekao je Inzko, “ne možemo dozvoliti da se dalje odgađa hitni posao na ekonomskim i socijalnim reformama.”


Tražeći ponovno fokusiranje “na mehanizme kojima se postižu ne tek skromna poboljšanja nego veliki iskoraci ka održivom prosperitetu”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je utvrdio šest strateških ekonomskih oblasti – hidroenergetski potencijali, turizam, šumarstvo, poljoprivreda, brzi prijenos podataka i cestovna infrastruktura – koji bi, kao što je rekao, mogli postati “temelji stvarnog prosperiteta.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je govorio na konferenciji pod imenom “Put BiH ka stabilizaciji, prosperitetu i evropskoj integraciji”, u organizaciji Mađarskog instituta za međunarodne odnose.

Europa.ba