Visoki predstavnik se sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko se sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom danas u Vašingtonu. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izvijestio zamjenika državnog sekretara o zabrinjavajućoj situaciji u Bosni i Hercegovini.


Inzko je ponovio svoju konzistentnu podršku inicijativi EU i SAD-a koja je rezultirala povratkom glavnih političkih igrača za pregovarački stol. “Zajedničkim naporima EU i SAD-a popunjen je vakuum koji je bio prepreka dijalogu o najvažnijim političkim pitanjima,” rekao je Inzko. “Ustavne promjene su osnovni preduvjet za funkcionalnu državu i državne institucije što će olakšati ispunjenje bosanskohercegovačkih aspiracija za ulazak u EU i NATO”. Inzko je istakao čvrsto uvjerenje da će one političke stranke koje konstruktivno učestvuju u ovom procesu, koji predvode EU i SAD, dobiti podršku.


Izražavajući žaljenje zbog činjenice da u zadnjim mjesecima vlasti u BiH nisu napravile značajniji napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta neophodna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i tranziciju međunarodnog prisustva u BiH u misiju koju predvodi Evropska unija, Inzko je konstatirao da se prikupljanje podataka o državnoj imovini pod okriljem OHR-a privodi kraju te da sada na toj osnovi politički lideri trebaju nastaviti pregovore oko njene raspodjele.

Europa.ba