Političari treba da uče od Centralne banke

Finansijski sistem BiH se pokazao otpornim u svjetlu svjetske ekonosmke krize, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na ekonomskoj konferenciji danas u Sarajevu. Inzko je pohvalio Centralnu banku i izjavio da politički lideri u BiH treba da prihvate princip zdravog razuma koji finansijski organi primjenjuju sa uspjehom.


“Nemoguće je dovoljno snažno naglasiti ključnu ulogu koju su imali guverner Kozarić, ministar Vrankić i njihovi timovi”, rekao je Inzko. “Poruka koja je upućena iz Centralne banke u periodu najvećih poremećaja je bila trezvena, odmjerena i dosljedna.”


Navodeći da “je povjerenje u domaći bankarski sistem održano kroz blagovremene i pragmatične mjere koje su provedene uz visok stepen zdravog razuma i uz minimalnu pometnju,” visoki predstavnik i specijalni pedstavnik EU je dodao da je “Bosni i Hercegovini očajnički potreban ovakav pristup i daleko izvan finansijskog sektora.”


Inzko je dodao da je imperativ održavanje operativne nezavisnosti i institucionalnog kredibiliteta Centralne banke. Također je pozvao nadležne organe da racionaliziraju i moderniziraju bankarski nadzor u BiH.


“Već niz godina postoje planovi za konsolidaciju agencija za bankarstvo u zemlji, smanjenje birokratije i povećanje efikasnosti. To će ojačati zaštitne mehanizme za deponente i dati snažan poticaj bankarskom sektoru u cjelini, što može pomoći u nastojanjima da se umanje kamatne stope,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Inzko je istakao da bi ova reforma, ako bi do nje došlo u narednim mjesecima, “ pomogla da se stimuliše ekonomija – a to znači nova radna mjesta, što je jedna od oblasti u kojoj je globalna recesija uzrokovala ozbiljne probleme u Bosni i Hercegovini, obzirom da su desetine hiljada porodica pogođene gubitkom poslova od kraja prošle godine do danas”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je ova i druge ključne reforme od kojih bi građani imali koristi stavljena na čekanje zbog trogodišnje političke krize.


“Tri godine je predug period da se ne uradi ništa. Desetine hiljada izgubljenih radnih mjesta je previsoka cijena. Zastoj na putu u Evropu je previše štetan. Sada je pravo vrijeme da se prebrodi kriza i da se nastavi sa realizacijom već predugo odgađanih reformi” rekao je Valentin Inzko. “Politički lideri u ovoj zemlji moraju naučiti nešto od Centralne banke. Vrijeme je da dobijemo i odgovornu politiku, baš kao i odgovorne finansije.”


Puni tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba