Inzko: Domaće institucije moraju podržati vladavinu prava

Nakon završetka međunarodne konferencije o jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastat će se danas sa ministrom pravde BiH, Barišom Čolakom, i obavijestiti ga o rezultatima ove konferencije.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će naglasiti da je današnja konferencija dokaz podrške međunarodne zajednice pravosuđu BiH. Inzko će također naglasiti da će međunarodna zajednica učiniti sve što je  potrebno kako bi pomogla dodjelu potrebnih sredstava i ljudskih resursa pravosuđu.


Ova konferencija je osmišljena kako bi se fokus ponovo usmjerio na vladavinu prava, jer je ovo jedan od suštinskih elemenata svakog funkcionalnog demokratskog društva i preduslov za napredovanje Bosne i Hercegovine u evroatlantskim integracijama. 


U svjetlu apsolutne potrebe da vlasti u Bosni i Hercegovini dokažu obavezujuću opredijeljenost koju su iskazali kao podršku vladavini prava, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU apelirat će na ministra Čolaka da pomogne daljnjem razvoju pravosuđa, ključnog stupa u svakom društvu koje teži da bude demokratsko te da provede najbolje primjere iz evropske prakse vladavine prava.


«Domaći stručnjaci su ozbiljne i sposobne osobe. Mogu uraditi sve što i međunarodni stručnjaci. Uspješna vladavina prava ima ključan značaj za budućnost Bosne i Hercegovine i za njene izglede za integracijom u Evropu», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Sada političari Bosne i Hercegovine trebaju pokazati da su ozbiljni kada je u pitanju vladavina prava tako što će osigurati sve što je neophodno za postojanje jakih i uspješnih pravosudnih institucija na svim nivoima».

Europa.ba