Inzko počinje rundu bilateralnih sastanaka sa stranačkim liderima u BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastat će se danas u Sarajevu sa predsjednikom stranke HDZ 1990 Božom Ljubićem. Ovo je prvi u nizu sastanaka koje će ove sedmice visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU održati sa stranačkim liderima u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će sa gospodinom Ljubićem i ostalim stranačkim liderima razgovarati o trenutnim političkim pitanjima kao i o neriješenim pitanjima programa «pet plus dva» koja se odnose na državnu i vojnu imovinu. Između ostalog, on će naglasiti nedostatak napretka u pogledu raspodjele državne imovine od završetka popisa koji je OHR napravio prošle godine.

Popis koji je sačinio OHR je identifikovao 979 jedinica državne imovine u BiH i 21 jedinicu u inozemstvu, a Vijeću ministara BiH i ostalim nivoima vlasti je dostavljen u decembru prošle godine.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će istaći da državna vlada, entitetske vlade kao i Vlada Brčko Distrikta trebaju napraviti samoprocjenu koja će navesti njihove realne zahtjeve za imovinom sada i u budućnosti kako bi bosanskohercegovački lideri mogli krenuti u pregovore o raspodjeli. Ishod ovih pregovora treba da bude međuvladin sporazum o državnoj imovini koji će osigurati da svaki nivo vlasti ima u vlasništvu imovinu koja mu je potrebna kako bi obavljao svoje ustavne i zakonske nadležnosti.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će pozvati bosanskohercegovačke stranačke lidere na angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodjeli državne imovine.

Sljedeći sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) je zakazan za kraj ovog mjeseca. Tom prilikom će Vijeće za provedbu mira ocijeniti napredak ostvaren na programu rada «pet plus dva», a u okviru kojeg pitanje državne imovine očito nije riješeno. Visoki predstavnik će tokom ovih sastanaka naglasiti da je od vitalnog značaja da vlasti BiH pokažu da su ostvarili napredak ka utvrđivanju održivog rješenja za raspodjelu državne imovine.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će naglasiti da će rješavanje pitanja državne imovine uštediti novac bosanskohercegovačkih poreskih obveznika, jer troškovi iznajmljivanja prostora za institucije BiH samo za 2010. godinu iznose 28 miliona KM. Dogovor o raspodjeli imovine će omogućiti BiH da smjesti institucije koje mora uspostaviti kao dio procesa pristupanja EU.

Europa.ba