Iskoristiti popis državne imovine koji je izradio OHR – inteligentan način da se krene dalje

U komentaru koji je objavljen u današnjem izdanju “Glasa Srpske” pod naslovom “Inteligentan način da se ide naprijed”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko objašnjava da je, suočen sa petogodišnjim neuspjehom BiH da ostvari napredak u rješavanju pitanja državne imovine, ključnog pitanja koje utiče na prava građana i izglede za euroatlantske integracije, on organizirao da se izradi popis državne imovine.

“OHR-ov tim je uradio svoj posao tačno u okviru koji je utvrdilo Vijeće ministara, prikupivši podatke od svih zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda na teritoriji cijele zemlje”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, naglašavajući da su sve podatke dostavile domaće institucije i da su stoga kritike koje su uputili organi RS protiv popisa u stvari kritike na račun institucija RS – svih 48 katastarskih ureda.

U svome komentaru, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko odbacuje kritike na račun popisa, jednu po jednu.

Između ostalog, on kategorično tvrdi da se vlasništvo nad imovinom koja je legitimno stečena putem javne prodaje ovim popisom ni na koji način ne dovodi u pitanje. On također odbacuje optužbu da bi popis mogao obeshrabriti ulaganja i stvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

“Popis neće obeshrabriti ulaganja. Naime, ulaganja obeshrabruje odbijanje bosanskohercegovačkih političara da donesu zakone koji će poboljšati poslovnu klimu, a ulagači će biti dodatno obeshrabreni ukoliko političari budu širili lažne glasine da popis ugrožava imovinska prava”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU apelira na Vijeće ministara te entitetske vlade i Vladu Brčko Distrikta da iskoriste vrijeme do izbora kako bi pronašli rješenje za pitanje raspodjele državne imovine između odgovarajućih nivoa vlasti. To će značiti ispunjavanje jednog od osnovnih ciljeva koje je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira definirao za zatvaranje OHR-a, a 28 miliona KM koje poreski obveznici u BiH svake godine plaćaju za iznajmljivanje prostora koje koriste organi vlasti može biti iskorišteno za pružanje usluga građanima.”

“Korištenje popisa kao osnova za pronalaženje pravednog rješenja, koje će se postići putem pregovora, je inteligentan put za rješavanje ovog pitanja”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dodavši da, nasuprot tome, “ulaženje u sukob s međunarodnom zajednicom” ne predstavlja inteligentan način djelovanja.

“Zapošljavanje, pravda i borba protiv korupcije su bez ikakve sumnje pitanja o kojima će birači razmišljati kada u oktobru budu glasali na izborima”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Europa.ba