HR/EUSR Inzko se sastao sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Lajčákom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčákom. Tom prilikom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Inzko informirao je ministra Lajčaka o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i uloženim naporima da se Bosna i Hercegovina učini funkcionalnom državom te vrati na put evroatlantskih integracija, sa kojeg je skrenula u posljednje tri godine.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je kao uzrok sporog tempa reformi u BiH apostrofirao nedostatak političke volje što sprječava Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju napretka na putu evropskih integracija. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina sebi ne može dozvoliti daljnji luksuz gubljenja još jedne godine samo zbog činjenice da su pred nama izbori koje političari koriste kao izgovor da ne rade ništa bojeći se da bi zbog eventualnih grešaka mogli imati loše rezultate.


Oba sugovornika su istaknula da će međunarodna zajednica nastaviti činiti sve što može kako bi spriječila da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za daljnje odlaganje evropske agende. Ovom prilikom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko zahvalio je ministru Lajčáku na podršci koju Slovačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evroatlantskih integracija.

Europa.ba