Građani mogu mnogo dobiti, a moćne interesne grupe mnogo izgubiti

Specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je parlamentarce BiH, na sesiji ‘Parlamenta za Evropu’ koja je održana danas u Sarajevu, da prevladaju otpor uspostavi moderniziranog energetskog sektora u BiH, integriranog u evropski sistem, koji bi značio “sigurnost snabdijevanja, više investicija i više radnih mjesta.”


 


Iako je prošlo više od četiri godine od kada je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o uspostavi energetske zajednice Jugoistočne Evrope, sporazum još uvijek nije u potpunosti proveden u BiH.


 


Neke od najvažnijih obaveza iz Sporazuma su provedba strategije BiH za električnu energiju, donošenje Zakona o gasu BiH i osiguravanje optimalnog funkcioniranja Elektroprenosa BiH, za dobrobit građana BiH.


 


Umjesto napretka, «političke strukture u BiH su pokazale da nisu u stanju ili da ne žele ispuniti svoje obaveze prema međunarodnim partnerima i vlastitim građanima u oblasti reforme elektroenergetskog sektora», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Entiteti implementiraju međusobno nespojive strategije za energetski sektor, državni zakon o gasu još uvijek nije dostavljen Parlamentu, a Elektroprenos BiH se podriva i još uvijek ne funkcionira u skladu sa svojim nadležnostima definiranim zakonom.


 


“Činjenica je da se možete postaviti u ulogu zaštitnika ljudi samo ako konkretno djelujete kako bi unaprijedili njihove šanse za zaposlenje kao i izglede za pristupanje Evropskoj uniji, a ne obratno. Proces pridruživanja EU zahtijeva državne nadležnosti za energetski sektor kao preduslov za uspostavljanje ekonomičnih energetskih mreža.»


 


On je pozvao parlamentarce da podrže izradu strategije za energetski sektor, usvoje Zakon o gasu i osiguraju profesionalno i odgovorno upravljanje Elektroprenosom BiH.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio je na četvrtoj sesiji Parlamenta za Evropu, inicijativi Ureda specijalnog predstavnika EU, kako bi parlamentarcima BiH iz oba doma državnog parlamenta, entitetskih parlamenata te skupštine Brčko Distrikta bio omogućen forum za razgovor sa parlamentarcima iz drugih zemalja članica EU, članovima Evropskog parlamenta te stručnjacima EU u oblasti integracija o načinima za unapređenje procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji.


 


Tekst obraćanja visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je u cijelosti na internet stranicama www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba