Srediti stanje u ekonomiji

“Poruka koju treba jasno i glasno uputiti na početku ovogodišnje predizborne kampanje je: postoji potencijal da se ekonomska sudbina Bosne i Hercegovine preokrene”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Pojedine zajednice su uspjele u ovome, ali zemlja kao cjelina nije i to zato što se previše političke energije odlijeva u neproduktivne rasprave, a ni izbliza dovoljno energije se ne ulaže u poboljšanje ekonomije.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je govorio na otvaranju GRAPOS Expo u Gračanici.


Umjesto prepiranja oko toga ko je u pravu, politički lideri bi trebali da «upotrijebe pozitivnu energiju za privlačenje investicija, liberalizaciju tržišta rada, pojednostavljenje zakona i propisa o osnivanju novih firmi i upošljavanju novih radnika, i uspostavljanje adekvatnih sistema kvalitete i certificiranja proizvoda.”


“Kako Bosna i Hercegovina može poboljšati promociju investicija u inozemstvu? Kako brzo se mogu ukloniti barijere za investiranje?” – upitao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Inzko je rekao da “ova pitanja zahtijevaju kredibilne odgovore,” te dodao da “bi svakom biraču suštinski i praktično pomoglo ukoliko bi se odgovori na ova pitanja mogli temeljito ‘pretresti’ prije oktobra. Nadam se da će se ova poruka shvatiti u narednim mjesecima – sredite stanje u ekonomiji i povećat će se šanse da se riješe sve druge nedaće koje pogađaju ovu zemlju.”


Cjelovit tekst govora visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU možete naći na www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba