Jedinstveno tržište – pitanje na kojem bi se trebala zasnivati predstojeća predizborna kampanja

Podijeljeno unutrašnje tržište u BiH direktno je odgovorno za nezaposlenost i skandalozno rašireno siromaštvo, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca i ekonomskih stručnjaka.


Nedostatak napretka u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora veliki je “krivac za katastrofalni pad Bosne i Hercegovine na međunarodnim ekonomskim ljestvicama”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. To ometa mobilnost građana u cilju poboljšanja šansi za zapošljavanje, obeshrabruje investitore i smanjuje konkurenciju, što dovodi do povećanja cijena i sužavanja izbora proizvoda.


“Uspostava jedinstvenog ekonomskog prostora će pomoći stvaranju novih radnih mjesta i donijeti neograničen izbor potrošačima”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Također će pripremiti Bosnu i Hercegovinu za pridruživanje jedinstvenom tržištu EU – istom onom tržištu koje je poboljšalo uslove života za 500 miliona stanovnika. To ne predstavlja prijetnju ustavnom uređenju zemlje, njenih entiteta, kantona ili Brčko Distrikta, niti prijetnju kolektivnoj sigurnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Čak štaviše – to ojačava tu sigurnost”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU spomenuo je Zakon o obligacijama i modernizaciju sistema bankarske supervizije, opisavši ih kao “centralne stubove funkcionisanja efikasnog jedinstvenog ekonomskog prostora kao i prioritete Evropskog partnerstva koji će donijeti direktnu i značajnu ekonomsku korist građanima BiH”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio je na otvaranju pete sesije Parlamenta za Evropu na Jahorini. Parlament za Evropu je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU da se osigura forum za parlamentarce iz BiH na kome mogu razmatrati načine za unapređenje procesa pristupa BiH u EU sa parlamentarcima iz država članica EU, članovima Evropskog parlamenta, Evropskom komisijom i stručnjacima za pitanja evropskih integracija.


Puni tekst govora visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.eu.

Europa.ba