Da li se dovoljno borite?

Blokade koje sprečavaju napredak Bosne i Hercegovine ka Evropi će postojati sve dok građani BiH ne natjeraju svoje predstavnike da uklone prepreke s puta, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, danas na konferenciji koja je okupila aktiviste građanskog društva.


“Protekle četiri godine su pokazale da bh. političari sami ne mogu ili ne žele uraditi ovaj posao”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU te pozvao nevladine organizacije da budu aktivnije u tom smislu.


“Sa zastojem u provođenju reformskih procesa potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji, došlo je do ogromnog povećanja stope siromaštva i nezaposlenosti”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Kampanja koja će se voditi do oktobarskih izbora bi se trebala fokusirati na ta pitanja. Zašto nisu implementirane reforme potrebne za evropske integracije koje će poboljšati život građana?


I kako kandidati planiraju rješavati ta pitanja u predstojećem periodu?”


Navodeći da je “danas jasno da Bosna i Hercegovina treba mnogo bolju politiku”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da se građani i nevladine organizacije “ne bore” dovoljno u traženju tog poboljšanja.


Inzko je rekao da jedini način na koji će se prepreke za evropske integracije ukloniti s puta “jeste ako građanu preuzmu vođstvo” te je apelirao na nevladine organizacije da pomognu “primorati kandidate za javne funkcije da budu adekvatno odgovorni izbornom tijelu.”


Inzko je obraćanje zaključio riječima da većina građana BiH želi “normalnu evropsku državu u kojoj mogu da žive i rade sigurno i dostojanstveno”, te da kandidate treba upitati kako planiraju da to ispune, kao i da građani trebaju političare adekvatno pozivati na odgovornost da učine ove izbore istinskom prilikom za ovu zemlju, rekao je Inzko.


Cijeli tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU možete pročitati na www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba