Lideri BiH moraju promijeniti političku situaciju kako bi se krenulo naprijed

Posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini ponovo je jasno potvrđena tokom nedavnih posjeta BiH visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ministara vanjskih poslava Španije i Italije te drugih visokih zvaničnika EU, rekao je danas u Briselu specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i dodao da samo građani i politički lideri Bosne i Hercegovine mogu stvoriti pravu političku klimu da ovu zemlju povedu naprijed.


Specijalni predstavnik EU je govorio na sastanku Političkog i sigurnosnog odbora, ključnog tijela za vanjsku politiku EU, u kome se nalaze ambasadori 27 zemalja članica.


Osvrčući se na dugoročnu opredijeljenost EU prema Bosni i Hercegovini i na njenu namjeru da dalje pojača svoje prisustvo u zemlji, specijalni predstavnik EU podržao je pripreme za ovaj osnaženi angažman EU koje su u toku. “Promjene u institucijama EU koje se bave vanjskom politikom, kao dio Lisabonskog sporazuma, daju nam dobru priliku u tom smislu”, konstatirao je.


Ovaj osnaženi angažman, naglasio je specijalni predstavnik EU, odgovornost je Evropske unije, ali uloga EU je takođe i da ponovo izrazi da je odgovornost Bosne i Hercegovine, a posebno njenih lidera, da prevaziđu postojeći politički zastoj u kojem se zemlja nalazi. U praksi, vlasti stvarno usvajaju i provode izuzetno mali broj reformi, koje su toliko potrebne. Samo promjenom ovakve političke situacije – BiH će moći da krene naprijed. EU je spremna da joj pomogne u tom napretku.


Specijalni predstavnik EU danas je naglasio da dok unutrašnje snage u BiH trenutno nisu konstruktivne, susjedne zemlje, s druge strane, predstavljaju istinske partnere. Nedavne posjete predsjednika Tadića i Josipovića BiH su pokazale da ima prilika i spremnosti da se dalje razvija dijalog i regionalna saradnja. To su, naglasio je specijalni predstavnik EU, ključni elementi Evropske unije.

Europa.ba