Inzko: Kandidati treba da kažu kako misle dovesti do korjenitih promjena u ekonomiji

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u OHR-u sastao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH, Zlatkom Lagumdžijom. Ovo je bio posljednji u nizu sastanaka koje je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU održao sa stranačkim liderima u posljednjih nekoliko sedmica, a koji su prvenstveno bili usmjereni na predstojeće izbore.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i Zlatko Lagumdžija složili su se da bi se izborna kampanja trebala usmjeriti na konkretna pitanja.


“Dok Bosna i Hercegovina polako izlazi iz ekonomske krize u kojoj je došlo da drastičnog pada industrijske proizvodnje i u kojoj su desetine hiljada ljudi izgubili posao, prva stvar o kojoj kandidati u ovoj izbornoj kampanji treba da govore jeste kako misle dovesti do korjenitih promjena u ekonomiji”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, napominjući da su ekonomske reforme takođe i dio zahtjeva za evropske integracije.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da međunarodna zajednica ne podržava niti jednu stranku posebno i dodao da međunarodna zajednica bez rezerve podržava građane Bosne i Hercegovine i radi na tome da pomogne ljudima u cijeloj zemlji da ispune svoje težnje da žive u normalnoj i prosperitetnoj državi koja je u potpunosti integrirana u Evropu.


“Građani žele da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju i žele da se njihovi izabrani predstavnici usredotoče na otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Da bi do toga došlo, izborna debata mora da se fokusira na ono što stranke čine da se implementira program integracije u EU”.

Europa.ba