Ako je moguće ostvariti napredak na liberalizaciji viznog režima, onda zašto ne i na ekonomskim reformama?

«Političari u BiH će u oktobru tražiti novi mandat i zbog toga naredne mjesece moraju iskoristiti da pokažu šta namjeravaju postići s tim mandatom», izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio je tokom sastanka održanog u Sarajevu sa ministrom civilnih poslova BiH, Sredojem Novićem, koji predstavlja dio u nizu sastanaka sa liderima i zvaničnicima političkih stranaka u BiH.


Naglašavajući uspješno usvajanje 174 uslova vezana za liberalizaciju viznog režima tokom posljednjih mjeseci, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da ovo dokazuje da Bosna i Hercegovina zaista može ostvariti napredak.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je zahvalio ministru Noviću na tome što je osigurao brzo izdavanje biometrijskih pasoša, što je bio jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima, konstatirajući da je istih do sada izdato gotovo 130.000. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da se ista odlučnost i opredjeljenje sada moraju primijeniti na zadatak provedbe dugo očekivanih ekonomskih reformi koje će omogućiti ostvarivanje napretka u oživljavanju slabe ekonomije BiH. «S obzirom na više od pola miliona nezaposlenih, ono što interesira građane ove zemlje je otvaranje novih radnih mjesta», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je međunarodna zajednica spremna da dā svoju punu podršku reformama koje će unaprijediti proces evroatlantskih integracija BiH.


«Građani Bosne i Hercegovine shvataju i cijene evropske vrijednosti – i jedan od razloga zašto biraju svoje lidere jeste da ih približe EU«, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Europa.ba