Farme i mala preduzeća su ključ za nova radna mjesta

Reforme u oblasti poljoprivrede te razvoja malih i srednjih preduzeća, koje se tiču pristupanja EU, mogu pomoći da se oslobodi potencijal koji postoji u BiH i da se transformira njena ekonomija, rekao je danas Valentin Inzko u svojstvu specijalnog predstavnika EU, dodavši da su brzina, te stoga, i efekat dosadašnjih reformi bili “relativno skromni”.


“Spor napredak u reformi poljoprivrednog sektora, koji se tiče interesa brojnih građana BiH, do sada nije bio tema u predizbornoj kampanji”, rekao je specijalni predstavnik EU, dodavši da “vjeruje da tako ne bi trebalo biti”.


Situacija je slična u sektoru malih i srednjih preduzeća, rekao je, istaknuvši da Bosna i Hercegovina ima samo sedam malih i srednjih preduzeća na 1.000 stanovnika – u poređenju sa 14 na hiljadu stanovnika u Hrvatskoj i 86 u Mađarskoj. Bosna i Hercegovina uveliko zaostaje za svojim susjedima u razvijanju sektora koji ima ogroman potencijal za otvaranje novih radnih mjesta – a govorimo o «zemlji sa više od pola miliona nezaposlenih!»


Na članovima Parlamenta i političarima je da objasne biračima zašto ove inicijative za stvaranje radnih mjesta ostaju samo mrtvo slovo na papiru.


Specijalni predstavnik EU govorio je u Sarajevu na sjednici Parlamenta za Evropu o reformi u oblasti malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede u kontekstu europskih integracija. Parlament za Evropu je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU koja okuplja bh. parlamentarce i članove parlamenata iz drugih zemalja članica EU kako bi razgovarali o načinima da se unaprijedi proces pridruživanja Evropskoj uniji.


Tekst obraćanja visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je u cijelosti na internet stranici www.eusrbih.eu.

Europa.ba