Inzko: Građani mogu najviše dobiti od procesa integracije u EU

“Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da velika većina građana BiH, uključujući građane Republike Srpske, žele da se njihova zemlja pridruži Evropskoj uniji. Stoga je dužnost svih, a prije svega domaćih lidera, da učine sve što je u njihovoj moći da postignu taj cilj”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku sa premijerom RS, Miloradom Dodikom, danas u Banjaluci. U vezi s tim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko pomenuo je predstojeću konferenciju koja će se održati u Sarajevu 2. juna, kao još jedan signal privrženosti EU ovom regionu.


Inzko je izrazio stav da se mjeseci koji predstoje prije izbora u oktobru moraju iskoristiti da se ubrzaju prijeko potrebne reforme. “Svaki korak prema integraciji u EU može uticati na svakodnevni život svih građana i donijeti im bolje životne uvjete. Fokus treba da bude na ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko također je razgovarao o državnoj i vojnoj imovini, Distriktu Brčko, trenutnoj posjeti misije MMF-a BiH, Istanbulskoj deklaraciji, ekonomskim pitanjima, presudi Europskog suda za ljudska prava i drugim aktualnim pitanjima.


Sastanak između Inzka i Dodika također je bio prilika za osvrtanje na pet ciljeva i dva uslova koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo za tranziciju OHR-a u međunarodnu strukturu koju bi predvodila EU.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas je u Banjaluci kako bi učestvovao u javnoj debati posvećenoj budućnosti BiH u Evropskoj uniji.

Europa.ba