Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Roćenom


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Podgorici sastao sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dao je ministru Roćenu svoju procjenu trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko konstatovao je da je postignut napredak u konkretnim oblastima, uključujući ispunjenje uslova za liberalizaciju viznog režima, ali je podvukao da je BiH generalno postigla nedovoljan napredak u reformama u vezi sa EU i okončanju programa ‘5+2’, koji bi omogućio transformaciju međunarodnog angažmana u Bosni i Hercegovini.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i ministar Roćen također su razgovarali o situaciji u regiji, i konstatovali da dobri međudržavni odnosi predstavljaju korak naprijed ka integraciji cijele regije u Evropsku uniju. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je pozitivne trendove koji dolaze iz regije, osobito pozitivan uticaj nedavnih posjeta lidera susjednih zemalja Bosni i Hercegovini, Istambulsku deklaraciju i rezoluciju o Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije.


 


 


 


 

Europa.ba