Visoki predstavnik Inzko u Ujedinjenim narodima: BiH suočena sa najgorom krizom od Daytona

Bosna i Hercegovina se suočava sa jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. godine. Daytonsko-pariški sporazum, koji je zemlji donio 15 godina mira, izložen je ozbiljnim  kršenjima, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) danas u Njujorku.


 


Vlasti Republike Srpske (RS) su nastavile da se zalažu za raspad zemlje, institucije na državnom nivou su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, i više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


 


Pošto je zakonodavni proces na državnom nivou na mrtvoj tački, “proces integracije u Evropsku uniju i evroatlantske integracije je potpuno stao,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko danas u svom govoru.


 


U ovoj već teškoj atmosferi, Narodna skupština RS-a je donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državne pravosudne institucije, kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju VII Povelje UN-a. Održavanje takvog referenduma bi bilo suprotno Daytonskom mirovnom sporazumu i ugrozilo bi ustavni sistem podjele nadležnosti između države i entiteta utvrđen Mirovnim sporazumom.


 


Pored svog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik Inzko je podnio i poseban izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o nedavnim mjerama vlasti RS-a u kome je naglasio ozbiljnost situacije. Visoki predstavnik Inzko je takođe upozorio da se ovi događaji ne smiju smatrati samo kratkoročnim negativnim trendom. “Potreba za međunarodnim prisustvom, kako civilnim tako i vojnim, sa izvršnim mandatom je i dalje očigledna,” rekao je Inzko.

Europa.ba