Provođenje politike EU može povećati stopu zaposlenosti

“Ukoliko Bosna i Hercegovina želi da postane članica EU te da bi građani ove zemlje počeli uživati životni standard kakav je u EU – onda, očigledno, moraju se provesti politike EU,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je govorio na sjednici inicijative Građani za Evropu, koja okuplja ekspertne organizacije građanskog društva i vlasti iz cijele Bosne i Hercegovine da bi razgovarali o prijedlozima zakonskih propisa i drugim ključnim prioritetima koji će ubrzati proces integracije u EU.

Naglašavajući da “siromaštvo i nezaposlenost nisu vezani samo za jedan entitet ili za jedan narod” te da “se građani u cijeloj Bosni i Hercegovini bore sa problemima,” visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da politički lideri treba da provedu one reforme koje su obećali da će provesti kao dio procesa pridruživanja EU.

Ova obećanja uključuju da “će radnicima biti olakšano da nađu zaposlenje u svim dijelovima zemlje – a to podrazumijeva integraciju rascjepkanog tržišta rada,” istakao je Inzko.

Obećanja uključuju i osnivanje Socijalnog i ekonomskog vijeća BiH, koje će radnike i poslodavce u potpunosti uključiti u proces izrade ekonomske politike, inicijativa koja će, kako je rekao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, “pomoći da se promijeni situacija u privredi.”

Politički lideri su obećali i da će riješiti pitanja vezana za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja trenutno opterećuju zavode za zapošljavanje i otežavaju im efikasno obavljanje njihovog osnovnog zadatka, a to je da pomažu nezaposlenima da nađu posao, dodao je Inzko.

“U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu navedene su te i druge reforme upravo zato što su one bile uspješne u EU i što mogu biti uspješne i u Bosni i Hercegovini,” naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Građani BiH imaju zajedničku težnju da žive dostojanstveno” rekao je Inzko na kraju obraćanja. “Građani traže posao; oni traže pristojne plaće i pristojne uslove za rad. Apeliram na vlasti da poslušaju zahtjeve građana i razumiju njihove bojazni, te da ih stave na sto kao hitna pitanja.”

Cijeli tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU možete pročitati na www.ohr.int i www.europa.ba

Europa.ba