Pravo, a ne privilegija, je da se čuje vaš glas

Konačna vlast je u rukama građana. Kada građani lobiraju, kada provode kampanje i kada se žale, kada se prepiru i kada skreću pažnju na svoje predstavnike oni mogu dovesti do promjena, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, na konferenciji koja je danas održana u Sarajevu.

Govoreći na sastanku inicijative Generacija BiH za Evropu, inicijative koja okuplja mlade stručnjake kako bi lobirali za praktične korake koji će ubrzati integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da mladi građani BiH moraju razumjeti da “imaju pravo da se njihov glas čuje, to nije privilegija.” Pozvao je građane da “traže i iskoriste to pravo.”

Na današnjoj sjednici inicijative Generacije BiH za Evropu, učesnici su visoko pozicioniranim političkim ličnostima prezentirali prijedloge prioritetnih mjera u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, borbe protiv kriminala i korupcije i reorganizacije birokratije. Prijedlozi su izrađeni i dogovoreni u periodu od početka juna.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je brz i uspješan proces izrade prijedloga pokazao “da nije potrebna vječnost da se u Bosni i Hercegovini postigne konsenzus; da je razlike u mišljenjima i druge praktične prepreke moguće riješiti i prevazići da bi se postigao razuman prijedlog; i da politike mogu donijeti pozitivne rezultate.”

Inzko je takođe naglasio da je dobar dio diskusije realiziran elektronski, što, kako je rekao, pokazuje da su “dimom ispunjene prostorije” u kojima se tradicionalno prave politički dogovori “sve staromodnije.”

“Generacija BiH je pokazala da je u ovoj zemlji sasvim moguće djelovati brzo i postići sporazum i ostvariti rezultate,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Jasno je da je to nešto što politički establišment mora naučiti od svojih mladih građana.”

Inzko je rekao da prijedlozi “da se mladim ljudima osigura pristojno obrazovanje, borbu da se zaustavi navala kriminala i korupcije, borbu da se stvore radna mjesta i osigura pristojan životni standard i borbu da javna administracija od tereta za javnost postane služba za javnost,” odražavaju reforme navedene u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu.

“Vizija koja se predstavlja danas je vizija mladih građana BiH – vizija do koje se došlo kreativnim dijalogom i kompromisom,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Evropska unija svesrdno podržava ovaj dijalog i poziva vlasti BiH da ga i oni podrže.”

Cijeli tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU možete pročitati na www.ohr.int i www.europa.ba

Europa.ba