BiH ne smije ostati iza drugih


U razgovorima na sastancima na samitu regionalnih lidera u Dubrovniku jučer i danas, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je naglasio da politički lideri u BiH moraju zauzeti novi pristup kako Bosna i Hercegovina ne bi zaostala iza ostalih zemalja u regionu koje ostvaruju napredak.


Prije svega, glavne političke stranke, rekao je Inzko, moraju okončati ovu štetnu bezizlaznu situaciju i dogovoriti se oko formiranja Vijeća ministara BiH. To je jedini način za rješavanje trenutne ekonomske krize i vraćanje zemlje na put ka Evropi.


Šesti “Croatia Summit” okupio je lidere zemalja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o tranziciji regiona prema punim evropskim integracijama, sigurnosti i prosperitetu u ovoj deceniji.


U razgovorima koje je sinoć vodio sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i opet jutros na sastanku sa državnim podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja Williamom Burnsom te ministrom inostranih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je potreba za promjenom pristupa u Bosni i Hercegovini potcrtana brzim napretkom koji sada ostvaruju susjedne zemlje.


Od pozitivnih regionalnih događanja, Inzko je naveo spremnost lidera u Hrvatskoj i Srbiji da stvaraju novu diplomatiju, okrenutu ka budućnosti.

“Neformiranje Vijeća ministara devet mjeseci nakon izbora je sramotno”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Građani BiH bi trebali imati koristi od zamaha u ostvarenju napretka u regionu, međutim, umjesto toga oni su prisiljeni da gledaju kako se situacija kod njihovih susjeda poboljšava dok Bosna i Hercegovina zaostaje”.

Europa.ba