Dostojanstven ukop je jedno od najstarijih ljudskih prava

Oni koji su počinili genocid u Srebrenici 1995. godine iskalili su svoju mržnju na žrtvama i “na  svim svojim sugrađanima koji žele živjeti u solidarnosti i pravdi”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

 

Obraćajući se na ceremoniji obilježavanja godišnjice stradanja u Potočarima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je mržnja koju su širili ratni zločinci dotakla svakoga u Bosni i Hercegovini, ali i da je ta mržnja odbačena.

 

“Dobro nije pasivno kada se suočava sa zlom. Ono ga aktivno odbacuje. Društvo nije bespomoćno. Društvo može aktivno i odlučno unaprijediti alternativu zlu, kao protuotrov za zlo – a to je realnost izgrađena na pravdi.

 

Ništa se ne može izgraditi na genocide, to su loši temelji”, rekao je on. “Ništa se ne može zaštititi genocidom. Mržnja – i sve što iz nje proističe – u konačnici pobjeđuje samu sebe”.

 

Iako možda ima još onih “koji insistiraju da ubice nisu ubice, da žrtve nisu žrtve, da mrtvi nisu mrtvi”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, “ovo izopačeno i uporno poricanje – u svjetlu neosporivih dokaza – nestat će pred istinom. Istina će odista prevladati – čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje”.

 

On je rekao da će sudovi, uključujući i Haški tribunal, osigurati da pravda bude zadovoljena.

 

“Oni koji su ubijali ovdje – i oni koji su njima dirigovali, a neki od njih su sada zatvorenici u Hagu – bili su zatočenici zla, ali oni to zlo nisu prenijeli na nas ostale”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Cjelokupna zajednica u Bosni i Hercegovini danas odbacuje zločin i zločince”.

 

On je rekao da će međunarodna zajednica nastaviti da sarađuje sa građanima Bosne i Hercegovine “u znak solidarnosti sa svim građanima koji ne žele nikakvu mržnju, koji žele živjeti u miru i pravdi” i to će raditi “u uvjerenju da će prevladati dobro, a ne zlo”.

 

Puni tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.europa.ba

Europa.ba