Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa njemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Niebelom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je u Sarajevu razgovarao sa njemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Dirkom Niebelom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko govorio je o preprekama u procesu formiranja vlasti te štetnim ekonomskim posljedicama ove situacije za građane BiH, naročito za 500.000 nezaposlenih građana ove zemlje. Visoki predstavnik također je jasno naglasio da je neophodno prekinuti sa osporavanjima Mirovnog sporazuma, te da Mirovni sporazum mora biti ispoštovan u potpunosti.


“Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu. Međutim, ova perspektiva može biti realizirana samo ako neophodne reforme budu brzo i efikasno provedene.Novi ustav mora ojačati državu kako bi Bosna i Hercegovina mogla govoriti jednim glasom. Pozivam sve političke lidere da rade odgovorno u cilju postizanja novog, funkcionalnog ustava za Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je ministar Niebel.


Obojica sagovornika složili su se da je Bosni i Hercegovini odmah i bez daljnjeg odgađanja potrebno Vijeće ministara spremno da provede reforme kako bi se ljudi vratili na posao, kako bi se oporavila ekonomija te, naravno, kako bi zemlja nastavila napredovati na putu ka Evropi. “Politički lideri moraju konačno preuzeti odgovornost za državu i deblokirati proces formiranja koalicije, kako bi se svi nivoi vlasti u BiH odmah mogli fokusirati na evroatlantske integracije”, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


Cijela međunarodna zajednica ima jedan zajednički cilj: osigurati da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja, nepovratno na putu u EU. “Želimo vidjeti zemlju koja ostvaruje napredak i provodi suštinske reforme, s obzirom da je, u konačnici, realizacija reformi, koje su ovoj zemlji potrebne, u rukama političara. Građanima su najviše potrebne reforme koje donose ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta”, zaključio je Inzko.

Europa.ba