Visoki predstavnik Inzko u Japanu: OHR će se usredsrediti na svoje osnovne zadatke

Japan je odigrao ključnu diplomatsku i ekonomsku ulogu u poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u Tokiju, te je apelovao na japanske kompanije da ovu zemlju imaju u vidu kao osnovu za investicije i proizvodnju.


Danas je drugi dan dvodnevne posjete visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU Tokiju, tokom koje je održao sastanke sa visokim zvaničnicima u japanskom Ministarstvu vanjskih poslova te održao uvodni govor u Japanskom institutu za međunarodne odnose.


U svom obraćanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU skrenuo je pažnju na duboki osjećaj solidarnosti među građanima BiH za građane Japana nakon zemljotresa u martu, te je podsjetio na činjenicu da su zahvaljujući spontanoj građanskoj inicijativi u BiH prikupljena sredstva za hitnu humanitarnu pomoć.


„Ova gesta je možda bila skromna, barem u pogledu materijalne vrijednosti, ali se nadam da su svi koji su bili direktno pogođeni pronašli barem neku utjehu u činjenici da su građani zemlje na drugoj strani planete, koji su i sami iskusili užasne patnje, ponudili pomoć u trenutku krize“, rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


On je istaknuo da Japan, zemlja koja je veoma cijenjena u Bosni i Hercegovini, može imati korisnu ulogu i u predstojećem periodu, kada će međunarodna zajednica nastojati da olakša rješavanje suštinskih političkih neslaganja u ovoj zemlji.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da su nezaposlenost, siromaštvo i kriminal, koji predstavljaju „naslijeđe političkog razmetanja i nesposobnosti“, nanijeli štetu građanima u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i da bi sveopšte nezadovoljstvo moglo prisiliti političare da promijene pravac djelovanja.


On je naglasio da će pojačano prisustvo EU „ponuditi građanima BiH usklađenije, dosljednije i snažnije partnerstvo“, te je rekao da će razdvajanje OHR-a i Ureda specijalnog predstavnika EU od 1. septembra „omogućiti OHR-u da se usredsredi na svoje osnovne zadatke.“


„Postalo je, nažalost, jasno da uloga OHR-a utvrđena Daytonskim mirovnim sporazumom ostaje od suštinskog značaja da bi Bosna i Hercegovina dovršila svoj oporavak“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. „OHR mora djelovati dinamično i efikasno, te očuvati okruženje u kojem se teški politički razgovori mogu voditi i uspješno završiti.“


„Bosna i Hercegovina ima izuzetne prirodne i ekonomske resurse i ima vješte i talentovane građane, ali njenu sposobnost za uspjeh narušavaju političari koji su se navikli na to da služe vlastitim interesima“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. On je dodao da se ova situacija „može i mora promijeniti.“

Europa.ba