Ambasador Peter Sorensen EUSR

Petar Ingemann Moesgaard Sorensen je imenovan odlukom Vijeća EU od 18. jula 2011. za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini i odlukom visoke predstavnice Ashton za šefa Delegacije i ambasadora Evropske unije u BiH.


Prije ovog imenovanja, ambasador Sorensen je radio kao šef Delegacije Evropske unije u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Takođe je služio kao lični izaslanik visokog predstavnika EU u Srbiji.


Tokom karijere, ambasador Sorensen je radio u cijeloj regiji. Bio je zamjenik šefa UNMIK-a EU-a, stuba IV i direktor Evropskog ureda u Prištini, viši savjetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu, pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Balkan, šef političkog odjela i viši savjetnik šefa OSCE-a u Hrvatskoj, pravni savjetnik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te je bio dio Posmatračke misije Evropske zajednice.


Peter Sorensen je rođen 1967. godine. Danski je diplomata. Magistrirao je pravo na Univerzitetu Aarhus u Danskoj. Tečno govori engleski, njemački i francuski i dobro poznaje jezike Bosne i Hercegovine. Ambasador Sorensen je oženjen i ima dvoje djece.

Europa.ba