Širom BiH obilježen Dan Evrope – 9. maj

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar su obilježili Dan Evrope biciklističkim vožnjama u Banja Luci, Bihaću i Mostaru.

Više od hiljadu biciklista je učestvovalo u revijalnim biciklističkim vožnjama pod nazivom „Biciklijada sa zvijezdama“ koje su se istovremeno odvijale u tri bosanskohercegovačka grada, a pridružili su im se predstavnici Delegacije EU u BiH/EUSR, lokalni zvaničnici i građani.

Pozdravljajući učesnike u Banja Luci, šef Delegacije EU-a u BiH i specijalni predstavnik EU-a, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je rekao:

„Ove godine obilježavamo dva važna datuma – 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od usvajanja Schumanove deklaracije. Evropska unija je otada uveliko napredovala – od šest zemalja članica narasla je na zajednicu od 28 zemalja, omogućila slobodu kretanja svojim građanima, te osigurala ekonomski napredak. A što je najvažnije, EU je uspješan mirovni projekat koji je okončao vijekove neprijateljstva među većinom evropskih naroda. Gradimo mir, prosperitet i saradnju među narodima kroz dosad neviđen nivo regionalne integracije.”

Ambasador Wigemark je također podsjetio na čvrstu opredjeljenost Evropske unije da podrži Bosnu i Hercegovinu u njenim naporima da postane zemlja članica, a što je pokazano i nedavnom incijativom Evropske unije da ponovo da zamah Bosni i Hercegovini na putu ka pridruživanju EU-u te odlukom EU-a da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu 01.06. ove godine. Ambasadori zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Njemačke Christian Hellbach, ambasador Nizozemske Jurriaan Kraak i ambasador Švedske Frederik Schiller također su prisustvovali događaju u Banja Luci.

Sa Španjolskog trga u Mostaru startala je revijalna vožnja duga osam kilometara gdje se, nakon što je zvanično otvorio biciklijadu, rekreativcima u vožnji pridružio zamjenik šefa Delegacije EU-a u BiH, Dr. Renzo Daviddi.

U gradu Bihaću, dvanaest kilometara dugu biciklističku rutu je otvorio šef komunikacija Delegacije EU-a u BiH i EUSR-a, Andy McGuffie, koji se također pridružio ostalim učesnicima u vožnji ulicama ovog grada.

Za dobar provod i muziku u sva tri grada su bili zaduženi DJ-evi, dok su najmlađi imali priliku na startnim/završnim pozicijama uživati u besplatnom bojenju lica i igraonici punoj balona.

Dan Evrope se obilježava u cijeloj Evropskoj uniji 9. maja, na godišnjicu Schumanove deklaracije iz 1950. godine koja je utvrdila osnovne principe na kojoj počiva današnja EU. Prilika je to da se proslave dostignuća Evropske unije, uključujući i dugotrajni mir, ekonomsku saradnju i putovanje bez granica.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini od 1997. godine obilježava Dan Evrope kroz različite kulturno-sportske manifestacije. Svojim učešćem, građani Bosne i Hercegovine su dio proslave koja se održava širom svijeta.

Europa.ba