Posjeta Bosni i Hercegovini Johannesa Hahna, komesara za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju, Johannes Hahn je posjetio Bosnu i Hercegovinu u petak, 8 maja 2015. godine.

Prilikom svoje druge posjete ovoj zemlji, komesar se susreo sa članovim Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem te predstavnicima kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Komesar je došao u Sarajevo kako razgovarao o narednim koracima na putu pristupanja EU sa najvišim zvaničnicima. 

“Fokus će biti na inicijalnom programu reformi koji će obuhvatiti i ključna socioekonomska pitanja istaknuta u Sporazumu za rast i zapošljavanje, potom rješavanje izazova u oblasti vladavine prava i uprave, te pitanje funkcionalnih slabosti, uključujući i uspostavljanje mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU,” komesar je rekao. Također je izrazio vlastitu podršku, kao komesara za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju, prema Bosni i Hercegovini u ovim iznimno bitnim predstojećim događajima za proces pristupanja EU.

Komesar je posjetio Ministarstvo vanjskih poslova BiH, gdje se sastao sa Igorom Crnadakom, ministrom vanjskih poslova BiH te delegacijama ministarstava vanjskih poslova BiH i EU; Ministar Crnadak i komesar Hahn su održali zajedničku konferenciju za medije.

Pročitajte ovdje kompletan transkript zajedničke konferencije za medije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Tokom posjete komesar Hahn se također susreo sa Ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja, Mirkom Šarovićem, i prisustvovao je večeri sa Predsjedavajućim Vijeća ministara, Denisom Zvidićem i entitetskim premijerima, Fadilom Novalićem (SDA) i Željkom Cvijanović (RS).

Europa.ba