U EU info centru uspješno promovisano bh. izdanje knjige „Nesvjesni svjedok“ priznatog italijanskog autora

Bh. izdanje knjige „Nesvjesni svjedok“, jednog od najprodavanijih italijanskih autora Gianrico Carofiglia predstavljena je 19. marta na događaju u organizaciji EU info centra i Udruženja za promociju italijanske kulture Dante Alighieri, te u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH.

Brojnim gostima, predstavnicima međunarodne zajednice i ljubitelja knjige obratili su se novinar Dževdet Tuzlić, tužiteljica Tužilaštva BiH Enisa Adrović, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsada Dučić-Čaušević, advokat Amila Mujčinović i prevoditeljica knjige Amra Olovčić, te predstavnici iz udruženja za promociju italijanske kulture Dante Alighieri.

Specijalno za ovu priliku kratkom video porukom prisutnima se obratio i autor knjige koji je ovom prilikom izjavio: “Ako želite standardni krimi roman u kojem je akcija na početku romana, onda ovo možda nije prava knjiga za vas. Moj roman je klasificiran kao pravni triler, ali to nije u potpunosti tačno. Smisao knjige se uglavnom reflektira u citatu kineskog filozofa Lao Tse-a: „Ono što gusjenici izgleda kao kraj svijeta, ostatak svijeta naziva leptirom“.Ova priča je mala parabola o pravnom rasuđivanju i pravnoj praksi, knjiga o predrasudama i preuranjenim osudama, knjiga o istini i povjerenju“.

Nakon službene promocije knjige posjetitelji su učestovali i u otvorenoj diskusiji o savremenoj italijanskoj književnosti, društvu i pravosuđu, te sličnostima i razlikama između Bosne i Hercegovine i Italije u ovim oblastima.

„Knjiga „Nesvjesni svjedok“predstavlja ogledalo današnjeg italijanskog društva i književnosti. Udruženje Dante Alighieri se nada da će i u budućnosti biti više prilika kao što je ova promocija, promovisanje italijanska kulture u BiH i bosanske kulture u Italiji. Kulturni mostovi koji povezuju ove dvije zemlje i dalje će se nastaviti razvijati sa entuzijazmom“, izjavila je potpredsjednica Udruženja za promociju italijanske kulture Dante Alighieri, Martina Cruz.

Bosanskohercegovačko izdanje knjige objavila je knjižarsko- izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva.

O autoru:
Gianrico Carofiglio rođen je u Bariju 1961. godine. Dugo vremena je bio javni tužilac u odjelu specijaliziranom za organizovani kriminal. 2007. godine imenovan je u Parlamentarnu komisiju za borbu protiv mafije, a od 2008. do 2013. godine za senatora u parlamentu Republike Italije. U književnosti debitira 2002. godine romanom Nesvjesni svjedok je glavni junak advokat Guido Guerrieri. Objavio je još četiri romana, dva eseja, dvije zbirke priča, kao i jedan grafički roman. Dobitnik je niza nagrada, a njegova djela prevedena su na dvadeset i pet jezika i objavljena u više od sto trideset zemalja.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenih institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Za više informacija o EU info centru i njihovim aktivnostima molimo posjetite: www.euinfo.ba ili
Facebook stranicu: https://www.facebook.com/euinfo.ba
Twitter profil: https://twitter.com/euinfocentar

Europa.ba