Kostajnica dodijelila povelju Delegaciji Evropske unije za doprinos ovoj općini nakon poplava

U sklopu obilježavanja Dana opštine Kostajnica, 2. aprila, načelnik opštine Drago Bundalo uručio je Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Povelju za doprinos i pomoć ovoj opštini u oporavku od prošlogodišnjih poplava. Putem svog Programa za oporavak od poplava, Evropska unija je uložila više od 130.000 eura za obnovu javnih i komunalnih objekata u opštinu Kostajnica.

„Zadovoljstvo mi je dodijeliti Povelju Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini za njihov doprinos u razvoju opštine Kostajnica. Svojim nesebičnim angažmanom i pomoći putem EU Programa za oporavak od poplava, Evropska unija je pridonijela ne samo u oporavku od šteta uzrokovanih poplavama, već i cjelokupnom razvoju naše opštine“, istakao je načelnik Drago Bundalo.

Povelju su u ime Delegacije EU u BiH preuzeli predstavnici UNDP-a, u svojstvu partnera u provedbi EU programa za oporavak od poplava. UNDP-u je također dodijeljena Povelja za pomoć ekonomskom i društvenom razvoju opštine.

Nakon svečanosti, gosti su posjetili vrtić “Kestenko” koji je obnovljen u okviru EU programa za oporavak od poplava. Evropska unija je uložila preko 80.000 eura u potpunu rekonstrukciju objekta: zamijenjena je kompletna unutrašnja i vanjska stolarija, urađene su krovne površine sa termičkom i hidro-izolacijom, kao i fasada,  PVC podovi u prostorijama, kompletna gromobranska instalacija, te krečenje cijelog objekta iznutra. U sklopu Programa nabavljen je i novi namještaj i didaktički materijali. Vrtić ima oko 70 korisnika, a tu su smještene i prostorije Udruge za djecu s posebnim potrebama.

„Obnovom vrtića, Evropska unija je osigurala najbolje moguće uvjete za dnevnu njegu naše djece“, naglasio je načelnik Bundalo.

„Želimo se zahvaliti Evropskoj uniji na doniranim sredstvima. Premda smo mali, imamo veliku skupinu korisnika i zahvalni smo da je EU ulagala ne samo u sanaciju objekata u velikim gradovima, već i u manjim zajednicama. Vrtić “Kestenko” je počeo sa redovnim radom u objektu koji ispunjava uslove energetske efikasnosti te je na zavidnom nivou za boravak djece“, rekao je u svom obraćanju direktor vrtića “Kestenko” Saša Grublješić.

U okviru EU programa za oporavak od poplava u općini Kostajnica, također, je planirana obnova dva mosta i kanalizacijskog sustava.

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Europa.ba