Dodijeljeni certifikati državnim službenicima BiH povodom uspješno završenog treninga iz oblasti administrativnih procedura

Obuka za grupu koja se sastoji od dvadeset voditelja upravnih postupaka i inspektora javnih uprava iz bh. institucija, a koji se provodi u okviru EU projekta “Edukacija voditelja upravnih postupaka i inspektora” uspješno je završena 30. marta u Sarajevu. 

Interaktivni trening, koji je trajao šest dana, pružio im je mogućnost da nauče kroz praktična iskustva o primjeni Zakona o upravnim postupcima državnih službenika. Treninzi su započeti u novembru 2013. godine i projekat će nastaviti sa daljom implementacijom treninga do augusta 2015. godine. Ciklus obuke će se nastaviti za tri grupe iz Sarajeva, četiri grupe iz Mostara, te za šest grupa iz Banja Luke, predviđeno je da rezultira sa oko 1500 obučenih državnih službenika na svim nivoima u BiH. 

Melvin Asin, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH dodijelio je učesnicima certifikate, te naglasio da je reforma javne uprave prepoznata kao ključni izazov u Bosni i Hercegovini. 

„Reforma uprave i obuka zaposlenika, kao što je urađeno kroz ovaj projekat je neizostavan dio integracijskih procesa. Još je mnogo toga ostalo da se uradi, kako bi se bh. građanima pružila učinkovita, transparentna i odgovorna javna služba, ali i da bi se osiguralo da je zemlja spremna za rješavanje izazova u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je Asin. 

Osim toga, dodao je da javna uprava ima dužnost da pruži usluge svojim građanima i poslovnoj zajednici kroz bolje administrativne procedure i državne službe.

„Namjera podrške Delegacije EU je očigledna i mi ćemo pokušavati da i dalje podržavamo projektne aktivnosti kao što su ove koje su provođene proteklih godinu dana. Sada se očekuje od nove vlade u BiH da na najbolji način iskoristiti pomoć i podršku koju nudi EU, te da za dobrobit zemlje pokažu stvarni i opipljiv napredak “.

Cilj projekta, koji je finansirala Evropska unija iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2012) u iznosu od 700, 050 EURA, je da se doprinese izgradnji učinkovite, transparentne i uslužno orijentisane javne uprave putem obuke javnih službenika koji vode upravne postupke i inspektora u javnoj upravi na svim nivoima u BiH.

Projekat provodi konzorcij na čelu sa Evropskom konsalting grupom iz Beograda (EKG) u saradnji sa Human Dynamics, dok je glavni projektni partner Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave (PARCO).

Europa.ba