Poziv Europske komisije za dostavljanje osvrta u izradi Izvještaja o napretku za 2015. godinu

Svake godine, Europska komisija objavljuje Paket za proširenje, koji uključuje dokument Strategije proširenja te izvještaje za pojedinačne zemlje. Izvještajima se procjenjuje stanje u svakoj od zemalja kandidata i potencijalnih kandidata s ciljem integracije u Europsku uniju.

Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu će pratiti sličnu strukturu izvještaja za prethodnu godinu, te će se usredotočiti posebno na temeljna pitanja iz Strategije Europske unije za proširenje, odnosno na vladavinu prava, reformu javne uprave i ekonomsko upravljanje. Izvještajem se predviđa ocjena spremnosti BiH za buduće članstvo u Europskoj uniji i napredak koji je ostvaren od 2014. godine po svakom od relevantnih kriterija (politički kriteriji, ekonomski kriteriji i europski standardi), i to mjereno u smislu donesenih odluka, usvojenog zakonodavstva i stepena provedbe.

Delegacija Europske unije poziva organizacije civilnog društva i sektorske aktere da u pisanoj formi dostave sažetak svojih osvrta u oblastima koje se odnose na Vašu sferu djelovanja tokom izvještajnog perioda. Delegacija očekuje da doprinosi budu činjenično tačni, provjerljivi i objektivni.
 
Svoje osvrte u pisanoj formi možete dostaviti najkasnije do 27. marta 2015. godine na adresu: delegation-bih-progress-report@eeas.europa.eu    
 
Izvještaj o napretku za BiH za 2014. godinu i dokument Strategije proširenja za period 2014. do 2015. godine dostupni su na adresi: http://ec.europa.eu/enlargement/countries/strategy-and-progress-report/index_en.htm

Europa.ba