Uspješno završen projekat koji je finansirala EU sa ciljem jačanja provedbe prava intelektualnog vlasništva u BiH

Rezultati i buduće aktivnosti projekta koji je finansirala EU “Podrška institucijama u okviru sistema za provedbu prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini” predstavljeni su 30. januara u Sarajevu na konferenciji kojom je obilježen kraj ovog projekta.

Cilj ovog dvogodišnjeg projekta je bio jačanje kapaciteta institucija za provedbu prava intelektualnog vlasništva u BiH i poboljšanje saradnje između institucija unutar tog sistema. Osim toga, projekt je također radio na uspostavljanju efikasnog sistema za zaštitu prava intelektualnog vlasništva.

Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, izjavio je u svom uvodnom obraćanju: “Bosna i Hercegovina je preuzela obaveze u pogledu intelektualnog, industrijskog i komercijalnog vlasništva potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. Projekat je pružio pomoć Bosni i Hercegovini i njenim institucijama u ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem SSP-a, u skladu sa EU standardima. Bitno je da se i dalje radi na provedbi prava intelektualnog vlasništva i saradnje između različitih institucija za provedbu i zaštitu prava intelektualnog vlasništva kao važan dio budućih pregovora i ulaska u EU.”

Evropska unija je finansirala projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od oko 1,5 miliona eura. Projekat je provodio konzorcij na čelu sa firmom SOFRECO.

Europa.ba