Obavljen tehnički prijem radova i predaja obnovljenih stambenih jedinica romskim porodicama u Gračanici u okviru projekta EU IPA 2011

Danas je u općini Gračanica Hilfswerk Austria International organizovao svečanu predaju obnovljenih stambenih jedinica za 12 romskih porodica u okviru projekta “Akcija Roma”, koji finansira Evropska unija.
 
U prisustvu predstavnika Hilfswerk Austria International, općine Gračanica, izvođača radova firme „Sagra“ iz Gračanice i romskih porodica izvršena je predaja obnovljenih stambenih jedinica romskim porodicama, nakon pregleda izvršenih radova.
 
Projekat “Akcija Roma” za podršku socijalno-ekonomskoj uključenosti populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od € 2.500.000, a kofinansiraju lokalne vlasti u iznosu od € 545.037. U okviru ovog projekta će ukupno biti izgrađene/obnovljene 152 stambene jedinice za romske porodice. Projekat provode Hilfswerk Austria International u partnerstvu sa organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar.
 
Općina Gračanica je jedna od četrnaest projektnih općina koja značajno podržava uključenost Roma putem obezbjeđenja stambenih jedinica. Općina je obezbijedila sve neophodne podrške i aktivno učešće u projektu a naročito u procesu izbora korisnika, socijalno ugroženih romskih porodice koje žive u neuslovnim stambenim jedinicama. Općina učestvuje u projektu sa 50.000 KM, a Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je obezbijedilo 100.000 KM za jedanaest projektnih općina iz Federacije BiH.

Europa.ba